Barion Pixel
Süti beállítások
Kategóriák
Kosarad

Megvilágítási ötletek

Megvilágítási ötletek. Helyiségek megvilágítása, lámpák, csillárok elhelyezése.

Mikor elkészül egy új, vagy éppen felújított épület egy lákást, a lámpatestek kiválasztására kerül a sor. A jól megválasztott világító eszközök nagymértékben hozzájárulnak a stílus kialakításához. Ezért azt javasoljuk, hagyjon elegendő időt a lámpák beszerzésére. Hogy elérjük a megfelelő erősségű fényt, figyelembe kell venni a megvilágítandó helység méretét, típusát, funkcióját. Erős, irányított vagy gyengébb fényre van szükségünk, elég egyetlen csillár, lámpa, függesztett lámpatest, vagy kiegészítésként szükség lehet speciális feladatot ellátó megvilágításra. Ezek figyelembe vételével alakítsuk ki elképzelésünket, majd kezdődhet a megvalósítás.

 

Lámpa, csillár a nappaliban:

A lakás legtöbb tevékenységre használt helysége. A legfontosabb a dekoratív, központi csillár, függeszték kiválasztása, és ehhez igazítsuk a speciális feladatokat ellátó világítótesteket. Szükség lehet állólámpára, képek direkt kiemelésére, képvilágító lámpára, egy-egy sarok fényének kialakítására.


 

Lámpa, csillár a hálószobában:

Ebbe a helységbe nem túl erős fény kialakítása ajánlott, mivel a főszerep a hangulatos világítás megteremtése, azonban ne feledkezzünk meg a célzott megvilágításról olvasáshoz, egyéb tevékenységhez.

 

Lámpa, csillár az étkeződben, konyhádban:

Az étkezőbe ajánlott az asztalt direktben megvilágító csillár vagy függeszték, amely elegendő fényt kölcsönöz az étkezésekhez. A konyha világításának kialakításra összetettebb feladat, mivel nem egy nagy területet szeretnék fénybe öltöztetni, hanem kiegészítésként a konyhapult különböző részeit is.

 

Lámpa, csillár a dolgozószobádban:

Ebben a helységben is több lámpa elhelyezése ajánlott. Egy központi, általános, de nem túl erős világítótest, az asztalon elhelyezett asztali lámpa, amely elegendő fényerőt biztosít az ott folytatott tevékenységhez, de egy állólámpára is szükség lehet, ha csak kényelmesen, hátra szeretnék dőlni karosszékünkben lazítani.

 

Lámpa, csillár a fürdőszobánkban:

Egyes gyártók már kifejezetten fürdőszobák megvilágításra szánt családokat ajánlanak, amelyek között már megjelennek a vízálló és páramentes megoldások, de ha nem érheti közvetlenül víz a lámpát, akkor ez nem követelmény.

 

Lámpák kültéren:

Otthonunk, épületeink külső tereinek megvilágítás kettős célt szolgál. Egyrészt funkcionális, másrészt dekorációs eszköz. A falakra szerelt fali lámpák szolgáltatják az általános világítást, a bokrok mellett elhelyezett, vagy földbe süllyesztett világítás pedig jelzőfényként szolgálnak. érdemes megfontolnunk mozgásérzékelő felszerelését, mert nem minden lámpának kell egyfolytában világítania, elegendő, amikor ott vagyunk. Figyeljünk, hogy a kiválasztott világítótestek kültérik legyenek, mert követelmény, hogy ellen állóak legyenek az időjárás viszontagságaival szemben (IP 44-től)

 

LED Világítás:

A technika fejlődése a világítástechnikában is jelen van. Folyamatosan új megoldások, ötletek születnek, amelyek az energiatakarékosságot tartják szem előtt. Ennek az eredményeként jött létre a LED (Light Emitting Diode) technológia. Jellemzője a kis energiaszükséglet , alacsony hőtermelés. A fényerő tekintetében ezen technológia nagy fejlődésen ment keresztül, mert korábban nem volt alkalmas erős fényerő szükségletű helység megvilágítására, csak hangulatfény elérésére. Mostanra megszülettek az úgynevezett Power, és SMD,m COB LED-ek, amelyek megközelítik a hagyományos izzók fényét és tökéletesen kiváltják őket.

A színekkel is szabadon lehet játszani.

3 féle fehér ( hideg, meleg, napfény)
RGB ( 1 leden belül megtalálható mind három alapszín: kéke, piros, zöld)
1 világító testen 3 led található, ami a 3 alapszínt adja

Működtetésükhöz trafó szükséges.